2012 m. sausio 30 d., pirmadienis

SAFYRAS

Šaltinis:

SAFYRAS.
 Safyras, Al2O3korundo atmaina, aliuminio oksidas. Brangakmenis. Dažniausiai būna mėlynas, bet pasitaiko ir kitų spalvų variacijų – rožinis, geltonas, žalias, bespalvis, rudas, kelių spalvų. (Raudona korundo atmaina vadinama rubinu).
Hebrajų kalba sappir, graikų – sappheiros reiškia „mėlynas akmuo”. Safyras – mėlyna arba žydra korundo atmaina, turinti geležies ir titano priemaišų, mineralas, I klasės brangakmenis, pagal kietumą užimantis antrą vietą po deimanto. Geltoni, balti, oranžiniai korundai (alfa aliuminio oksido mineralai) vadinami fantaziniais safyrais. Senovėje safyras buvo laikomas dangaus kupolo simboliu, apmąstymų ir įžvalgumo akmeniu.
Patys brangiausi – Kašmyro safyrai, ryškios rugiagėlių spalvos, neįprasto šilkinio spindesio. Safyras kaip ir rubinas gali turėti žvaigždžių efektą. Žvaigždinis safyras – retas ir brangus akmuo. Oranžinis korundas vadinamas paparadža („lotoso spalvos”, „ryto aušros akmuo”), randamas Šri Lankoje, taip pat pasižymi žvaigždiniu efektu. „Žvaigždžių” akmenys laikomi galingais talismanais, simbolizuojančiais tikėjimą, viltį ir meilę.
Safyras nuo seno buvo laikomas jaunų merginų tyrumo ir nekaltybės simboliu, tai mistinis jaunų vienuolių akmuo, siejamas su Jupiteriu. Jis atvėsina aistras, išgrynina sielą, padeda susikaupti maldai, apsaugo nuo šmeižto. Safyras vadinamas „išminčių talismanu”, stiprinančiu atmintį, skatinančiu siekti žinių, teikiančiu išminties ir minčių aiškumo. Safyras veidui suteikia puikią spalvą, žiedas, nešiojamas ant kairės rankos, gydo nuo astmos, širdies ligų, neuralgijos. Senovėje tikėta, kad moteris, norėdama prisivilioti mylimąjį, turi pagirdyti jį iš taurės, papuoštos safyru – „pakrautos safyro jėga”.
Senoviniame XI-XII amžiaus traktate mokslininkas ir dvasininkas Marbodijus rašo: „Didelė šio akmens įtaka vyrams ir moterims: jis suteikia jėgų nuvargusiam kūnui, gydo pažeistus organus ir atstato jų veiklą. Jis sunaikina žmoguje tūnantį pavydo ir išdavystės jausmą, taip išlaisvindamas jį iš pykčio belangės. Tas, kas jį nešioja, nebijo nieko…”
Safyrais siuvinėjo Indijos ir Judėjos valdovų rūbus, jų grožis ir spindesys sudarė nepakartojamą karalienės Kleopatros karūnos aureolę, jais puošdavo dievų ir deivių statulų diademas. Viduramžiais safyrais dabino bažnyčias ir cerkves, šlovindami Viešpaties vardą. Kryžius, simbolizuojantis Didžiosios Britanijos valstybę, yra inkrustuotas šlifuotu rožės formos akmeniu, vadinamu šv. Eduardo safyru. Pasak legendos, šis akmuo gydė nuo traukulių. 109 karatų akmuo puikuojasi užpakalinėje Britų imperijos karūnos dalyje. Biblijos legendos teigia, jog išmintingojo karaliaus Saliamono sostas buvo papuoštas didžiuliu žvaigždėtuoju safyru, iš šio akmens pagamintas ir jo antspaudas. Asterizmo efektą turintys akmenys Vokietijoje buvo laikomi pergalės simboliais. Senovės žyniai teigė, jog safyras sugeba neutralizuoti negatyvią Saturno planetos įtaką.
Mūsų dienomis safyras išlaikė savo magiškas savybes. Jis gydo nuo nemigos, neuralgijos, isterijos, furunkulų, juo stiprinamas kraujas, kraujagyslių, ypač venų sienelės, jis raminamai veikia nervų sistemą, stabdo vidinį kraujavimą. Safyras atkuria organizmo energiją, padeda atsipalaiduoti, apsaugo nuo šoko. Jo šalta žydra spalva turi ypač didelį raminamą poveikį. Safyro pakabukas aukso įtvare padeda išlaikyti emocinę pusiausvyrą, baikštiems žmonėms suteikia drąsos ir pasitikėjimo. Šis akmuo padeda išsilaisvinti nuo nemalonių minčių, teikia džiaugsmą ir taiką, skatina intuiciją bei padeda suvokti Grožį.
Safyras nuo seno laikomas astralinės šviesos akmeniu, keliančiu kuklumo, išminties, šaltakraujiškumo, nesavanaudiškumo jausmus. Jis padeda susirasti draugų, apsivalyti dvasiškai ir moraliai, skatina pažinti ir tirti paslaptis. Pastebėta, jog safyras traukia impulsyvius, choleriškus žmones – jiems jis suteikia taip trūkstamos sielos ramybės ir jausmų harmonijos.

1 komentaras:

  1. Net nemaniau, kad safyro pakabukai gali būti tokie naudingi žmonėms kurie negali išlaikyti emocinės pusiausvyros, stokoja pasitikėjimo savimi.

    AtsakytiPanaikinti