2012 m. sausio 31 d., antradienis

Agatas (chalcedonas)

 Šaltinis:
http://turkis.lt/agatas-chalcedonas 
http://jewelryastos.blogspot.com/2010/12/agatai.html 
http://blog.cosybeauty.com/lt/567/pusbrangiai_akmenys_agatas__stabilumo_ir_ramybes_simbolishttp://www.naturalstonesjewelrybyrp.com/2010/08/agatas.html 










AGATAS, ARBA CHALCEDONAS –
vienas iš gausiosios kvarco šeimynėlės akmenų, kuriam tenka garbė supažindinti su nuostabiu akmenų akmenėlių pasauliu. Rainas it katinas, šlakuotas kaip boružė, dryžuotas lyg zebras arba margas it velykinis kiaušinis, tai vis agatas, švelnus, šiltas, malonaus „vaškinio” blizgesio, sėkmės, laimės, meilės, materialinės gerovės teikėjas ir dvasinių žaizdų gydytojas. Šis spalvotasis chalcedonas, išmargintas koncentriniais žiedais ir paralelinėmis linijomis, savo vardą gavo nuo Agato upeliuko Sicilijos saloje.
Nuo seno agatas vadinamas Motinos Žemės, okultinėje literatūroje – Didžiosios Motinos akmeniu. Agatais žavėjosi egiptiečiai, graikai, romėnai.

Baltasis agatas buvo ypač mėgstamas tamsiaplaukių ir tamsiaakių gražuolių, nes jis išryškindavo veido grožį, be to, laikytas meilės akmeniu, simbolizavusiu ilgaamžiškumą ir gerovę. Jis vienas geriausių talismanų vaikams: nuramina ir padrąsina baikščius, jo veikiami vaikai pradeda anksčiau vaikščioti, geriau išlaiko pusiausvyrą. Baltojo agato bijo energetiniai vampyrai, nes akmuo verčia juos nejaukiai jaustis ir kuo greičiau nerti šalin.

Juodąjį agatą mėgo žemdirbiai, nes jis užtikrino gausų derlių ir saugojo žmogaus rankų triūsą. Juodojo agato amuletas gina nuo piktųjų dvasių, saugo nuo nelaimių, bet kai kada gali sukelti liūdesį. Ypač buvo vertinami juodųjų ir baltųjų agatų vėriniai, apyrankės ir auskarai, nes šių spalvų derinys simbolizavo Didžiąją Harmoniją.
Gydymui agatas naudojamas pirmiausia dėl jo švelnios energetikos. Žinoma, skirtingų spalvų akmenys turi skirtingą vibraciją ir energiją.






„Agresyviausias” – ugninis agatas, pusiau permatomas rusvos spalvos akmuo, slepiantis savo viduje miniatiūrinę ugnelę, kuri blyksteli it kibirkštis vartant akmenį saulėje arba lempos šviesoje. Jei esate nusilpę, susierzinę, pavargę arba nuliūdę, graužiami depresijos – ugninis agatas suteiks tokį energijos impulsą, kad gali pradėti pykinti arba svaigti ir skaudėti galva. Bet jei trūksta ryžto, pasitikėjimo arba suvaržytos teigiamos emocijos, šis „angliukas” -geriausias draugas, palaikantis „ugnį” žmogaus sieloje, neleidžiantis kristi į nusivylimo ar nepasitikėjimo savimi bedugnę.

Švelnutis pieniškai melsvos spalvos agatas, pasipuošęs močiutės laikų gipiūriniais nėriniais, kartais turintis perlų blizgesį, vadinamas melsvuoju, arba žydruoju nėriniuotuoju agatu. Dėl savo spalvos kadaise vadintas satyriniu kvarcu. Jis vėsina „per karštas emocijas”, ramina nervus, sudirgusį protą. Jei šeimoje dažnai kyla ginčai ir atmosfera darosi nervinga, išdėstykite agato gabalėlius taip, kad kuo dažniau juos matytumėte. Melsvasis agatas, padėtas ant naktinio stalelio, garantuos ramų miegą ir neryškius, nekamuojančius sapnus. Jei „kaista”, peršti, skauda akys, plokšti akmenėliai užsimerkus dedami ant vokų arba ant „trečiosios akies” čakros. Melsvojo agato poveikis sustiprėja, kai jis naudojamas kartu su rožiniu kvarcu, šie du akmenys sukuria raminančią, švelnią ir harmoningą spalvų bei energijų visumą.


Skaidraus ledo gabalėlis su įšalusiu žalių samanų kuokštu, sniego plotas, išmargintas žalsvomis dėmelėmis, storokos medžio šakos, papuoštos lyg ir sidabriniu siūlu, gniūžtė įvairaus žalumo žolių, susisukusių į kamuoliuką – tai samanų ir medžio agatai. Kamuojant nerimui, vidiniam susierzinimui, disharmonijai, pavargusioms, skaudamoms akims bei širdies veiklos disbalansui žalia šių agatų spalva padės greitai atgauti vidinę pusiausvyrą ir jėgas. Samanų agatas nutiesia tiltą tarp fizinio ir mentalinio kūnų, suteikdamas drąsos pažvelgti tiesai į akis, kontroliuoja emocijas ir šalina stresą. Beje, medžio agatas dar vadinamas „pinigų” agatu, pritraukiančiu pinigus.

Oniksas - „suliniuotas” paralelinėmis baltomis ir juodomis arba pilkomis ir baltomis linijomis, matinis arba pusiau permatomas agatas. Senovėje vadintas „vadų akmeniu”, suteikiančiu valdžią ir galybę, didinančiu protinius sugebėjimus, padedančiu nuspėti priešų užmačias. Onikso talismanas saugojo nuo netikėtos mirties ir pasikėsinimo į šeimininko gyvybę. Arabai vadino šį akmenį eldžazo – liūdnasis, ir jautė jam prietaringą siaubą. Kai kuriose šalyse iki šiol gyvuoja įsitikinimas, kad oniksas gali išskirti įsimylėjėlius. Pasirodo, iš tiesų rizikinga dovanoti žmonai onikso auskarus, nes jie suteiks jai galimybę groti šeimoje pirmuoju smuiku. Išpirkdamas savo išdaigas, oniksas stiprina atmintį, gelbsti nuo nemigos, malšina įvairius skausmus, gerina klausą. Jis nešiojamas sidabro įtvare jaučiant širdies skausmus, kamuojant pilvo diegliams. Rainuotas akmuo, padėtas ant bet kurios skaudamos vietos, greitai numalšina skausmus. Apskritai oniksas laikomas džiaugsmo ir gyvenimo stabilumo akmeniu, sugebančiu nuvyti juodas, melancholiškas mintis.






Sardoniksas - išmargintas rudomis ir baltomis linijomis agatas, ginantis nuo melo, saugantis nuo meilės apžavų, įspėjantis apie išdavystę ir neištikimybę. Sardoniksas padeda greičiau suaugti lūžusiems kaulams, stabdo kraujavimą. Kadaise jis buvo mėgstamiausias karalių ir karalienių akmuo.

Karneolis (karnelianas) – dabartinėje literatūroje šiuo vardu vadinami du kadaise atskirti akmenys: vyriškasis – karneolis, suliniuotas baltomis ir raudonai oranžinėmis juostomis, ir moteriškasis – serdolikas, švelnesnių spalvų ir atspalvių, be griežto linijų išsidėstymo. Senovės Egipte karneolis vadintas deivės Izidės akmeniu. Trilapis dobilo lapelis – dievų motinos Izidės simbolis, išpjautas iš serdoliko, buvo laikomas šventuoju talismanu, ginančiu ir apsaugančiu ne tik gyvuosius, bet ir mirusius. Įdėtas į mirusiojo įkapes, garantavo deivės apsaugą sielai, keliaujančiai į Mirusiųjų šalį. Vyrams, abejojantiems savo lytine potencija, einant į pasimatymą rekomenduojama užsimauti ant dešinės rankos bevardžio arba mažojo piršto auksinį žiedą su juostuota karneolio akimi.
Karneolio spalvų gama labai turtinga – nuo geltonos iki intensyvios raudonai oranžiškai rudos, kartais su baltomis arba skaidriomis kvarco salelėmis. Būna ir pusiau permatomų, baltų ir žalsvo atspalvio akmenų. Gan retas baltasis karneolis kadaise buvo mėgstamiausias egiptiečių ir graikių gražuolių papuošalas, nes, be savo magiškųjų savybių, puikiai pabrėžė įdegusios odos spalvą.
Tikima, kad karneolis nugali juodosios magijos burtus, gina nuo linkinčių pikto, garantuoja paslapties išsaugojimą, suteikia savininkui drąsos, neleidžia kilti ginčams, saugo nuo žaibo ir piktų kerų. Mistikai tvirtina, kad karneolis paaštrina lytėjimo pojūtį ir apsaugo nuo gyvybinių jėgų iššvaistymo.
Karneolis suteikia energijos ir šildo amžinus sušalėlius. Kitaip nei citrinas, karneolis „nekepins” net per vasaros karščius, tik palaikys malonų šilumos pojūtį ir stabilią organizmo energiją, neleisdamas jaustis apsnūdusiam. Jis stimuliuoja analitinį mąstymą ir preciziškumą, pažadina snaudžiančius talentus, skatina sąmoningumą ir apsaugo nuo baimės bei abejojimo, malšina sielvartą, įveikia apatiją ir ištižimą.
Karneolis padeda sergant neuralgija, artritu ir reumatu, inkstų ir tulžies akmenlige, žiedadulkių alergija ir sloga, efektyviai veikia sutrikus stuburo, blužnies ir kasos funkcijoms. Karščiuojant, prasidėjus infekcijai ar kraujo užkrėtimui bei kamuojant raumenų spazmams, padeda greičiau pasveikti.
Karneolis veiksmingai gydo skydliaukės hiperfunkciją (strumą arba Bazedovo ligą) ir ginekologines ligas. Kamuojant priešmenstruaciniams skausmams, gausiai kraujuojant, sergant kiaušidžių ar gimdos uždegimu karneolio ir kraujo akmens (heliotropo) gabalėliai atsigulus dedami ties kirkšnimis, pilvo apačioje ir po vieną laikomi rankose. Jis sureguliuoja menstruacijų ciklą, gydo nuo nevaisingumo ir impotencijos. Stipresnis gydomasis efektas gaunamas geriant karneoliu pakrautą vandenį.
Varginant skydliaukei karneolio karoliai nepaprastai efektyvūs – pašalina odos niežulį ir kūno drebulį, atsirandantį bėgant laikui, ypač jei skydliaukė turi polinkį „ataugti” po operacijos, bei normalizuoja jos veiklą. Kadangi šią ligą dažnai lydi širdies sutrikimai, kelis kartus aplink kaklą apvynioti karoliai gali siekti širdies čakrą, o toje vietoje turi būti žalios arba rausvos spalvos akmuo.
Senovės medikai karneoliu gydė nervų ligas, drugį, karštligę, manė, kad jis stiprina dantis. Karneolis saugojo motinystę, todėl gimdyvėms rekomenduodavo turėti akmenį šalia savęs arba laikyti burnoje, kad jis palengvintų skausmus, o gimdymas nebūtų pavojingas motinai ir kūdikiui. Karneolio gabalėliai dedami ant akių kamuojant galvos skausmams. Jis džiugina šilta, švelnia spalvų gama, suteikdamas jėgų ir gyvenimo džiaugsmo.
 
Tvirtovinis
(arba ciklopo) agatas
Ši agato rūšis dar vadinami ciklopo agatu, nes paprastai turi vieną "akį", kuri gali būti atvira arba jau užsikristalizavusi. Dažniausiai susidaro ertmėse su atviru galu/-ais. Silicio gelis yra slegiamas ir bėga pro ertmės galą/-us tol, kol jos "akis" visiškai arba (nepilnai) užsikristalizuoja. Štai todėl visi šio mineralo sluoksniai yra centruoti. Jį pakankamai lengva atpažinti iš stačių geometrinių formų ir smailių kampų (paprastai būdingų tvirtoviniams pastatams). Pasitaiko agatų, kurių pagrindo sluoksnių linijos yra lygios ir nelaužytos. Tai parodo, kad agatas formavosi ant horizontalaus paviršiaus.
 
Sraiginis
(Turritella) agatasŠi agato rūšis susidaro silicio nuosėdoms susimaišius su jūrinių turritella sraigių kriauklelių šukėmis.
 Gyvatės odos agatas
Akmens paviršius primena gyvatės odą. Dažniausiai randamas vėjuotose dykumų radavietėse.
 Vaivorykštinis agatas
Labai panašus į ugninį, tik šiek tiek blankesnis. Taip pavadintas todėl, kad jį apšveitus koherentine šviesa įvyksta difrakcija (šviesos bangų nuokrypis nuo jų tiesiaeigio sklidimo), panašiai kaip saulės šviesai sutikus vandens lašelius, kai susidaro vaivorykštė.

Botsvanos agatas
Dažniausiai būna pikšvos spalvos su violetiniu, abrikosiniu, rusvu, rausvu ar balsvu atspalviu. Vardas kilęs nuo radavietės pavadinimo (Botsvana, Afrika). Nuglūdinus išryškėja švelnios ovalinės ir apskritos linijos.
 Jaučio akies (arba vamzdelinis) agatas
Susisformuoja, kai statmenai augantys kito mineralo varvekliai įsiskverbia į pirmąjį ir suauga kartu. Nuglūdinus išryškėja maži apskritimai (susikristalizavę varvekliai), kurie primena "akytes".
 

Agato bazės (būgniniai akmenys, arba džeodai (angl. Geode) – apvalūs arba ovalo formos, iš pažiūros neišvaizdūs rutuliai, viduje slepiantys nuotaikingų spalvų ir fantastiškų formų visumą. Dažniausiai naudojami kaip knygų laikikliai, masyvūs ir sunkūs, bet spinduliuojantys trapią agato energiją. Agato bazės -tarsi Gamtos įrodymas, jog tai, kas išorėje negražu, netgi bjauru, viduje slepia nepakartojamą grožį. Bazės – judėjimo, išraiškos ir veiksmo katalizatoriai, stimuliuoja vidinę energiją, smegenų veiklą, gydo nuo letargijos. Jų energija „vyriška”, mokanti mus pasirinkti teisingą gyvenimo kelią ir nepaisyti sunkumų juo keliaujant. Bazių energija cirkuliuoja ratu, suteikdama pusiausvyrą ir raminamą efektą tiek fiziniam kūnui, tiek ir mūsų aurai, tarsi simbolizuodama amžinąjį Gyvybės ratą.
Visi agatai subalansuoja In ir Jang energiją, padeda „iškrapštyti” pamirštus arba pasislėpusius talentus, suteikia ramybę ir harmoniją, skatina pripažinti savo klaidas ir nebijoti siekti tikslo, kad ir koks nerealus bei fantastiškas kartais jis atrodytų. Agatai visais laikais buvo laikomi sėkmės, gausybės, vaisingumo, vidinės harmonijos, ilgo, laimingo ir… turtingo gyvenimo simboliu. Kartais agatas vadinamas „esamosios akimirkos” akmeniu.

Agato gimtinė – visas pasaulis
Agatas yra randamas beveik visame pasaulyje, daugiausia vulkaninėse uolienose. Nuo 1548 metų išgaunamas Idar-Oberstein Vokietijoje. Taip pat randamas JAV, Škotijoje, Brazilijoje, Urugvajuje, Meksikoje, Madagaskare, Indijoje, Kinijoje, daug kur Afrikoje.
Agatas – palyginus nebrangus akmuo, tad jo klastotės ir sintetinimas nėra paplitęs.
Dažnai jo viduryje būna kvarco drūza. Agatą margina įvairūs raštai, jis gali būti margas, vienspalvis, juostuotas. Plunksniniai, vėduoklių, vamzdelių pavidalo neskaidrūs ar pusiau skaidrūs mineraliniai dariniai primena medžius, samanas, rožių žiedus, dumblius, paukščių plunksnas.
Akmuo gali būti įvairiausių spalvų: baltas, pilkas, žydras, gelsvas, raudonas, juodas, rudas, oranžinis, rožinis. Samaninis agatas beveik bespalvis, pilkas arba baltos pieno spalvos su žalio chlorito intarpais, panašiais į samanas.
Agatas ir zodiako ženklai
Agato akmuo priskiriamas dvynių, jaučio, ožiaragio, vandenio, mergelės ženklams bei rugsėjo mėnesiui. Taip pat šis akmuo tinka liūtui, skorpionui ir vėžiui.
Sakoma, kad agatas gerina atmintį, susikaupimą, suteikia drąsos, analitinių sugebėjimų, ramina agresiją ir teikia tvirtumo.
Agatas – žemės ir gamtos simbolis, todėl manoma, kad jis stiprina ryšį su gamta ir suteikia gyvybinės energijos, jį rekomenduoja nešioti žmonėms retai būnantiems gamtoje.
Saugantis akmuo
Nuo senovės buvo manoma, kad tai stiprus apsauginis akmuo. Jis naudotas kaip talismanas ir amuletas. Manyta, kad agatas saugo nuo neigiamų energijų, bei neigiamų išorės reiškinių ir pavojų. Šis akmuo globoja esančius toli nuo namų. Jis jūreivius saugojo nuo audrų. Net ir dabar agatą rekomenduojama nešioti kelionėse lėktuvu ir laivu.
Daugelyje kultūrų tikėta, kad agatas apsaugo nuo gyvatės ir skorpiono įgėlimo. Juos dėdavo net galvūgalyje, kad apsisaugotų nuo „blogų sapnų“.

Metafizinės savybės
Labiausiai agatai tinka žmonėms, gimusiems po Tauro ženklu.. Jie turėtų nešioti šį akmenį įrėminta varyje. Aukse ar sidabre, agatą gali dėvėti Vėžiai, Vandeniai, Svarstyklės. Žuvis taip pat gali nešioti šį akmenį, bet ne dažniau kaip kartą per savaitę. Netinka agatas Šauliams ir Avinams, nes jaudina ir erzina juos, atneša į jų gyvenimą šurmulį ir paniką.

Litoterapinis poveikis
Litoterapeutai teigia, kad agatas padeda jų savininkams susidoroti su daugeliu ligų. Tik reikia teisingai jį nešioti. Pavyzdžiui, užsitęsus kosuliui, anginai  jis yra nešiojamas karolių pavidalu, esant įvairioms dantų ligoms reikia dėvėti agato auskarus. Podagra, sąnarių ligos gydomos agato apyrankėmis.

Žiedą su agatu dėvėti ant kairės rankos bevardžio piršto turėtų tie, kas kenčia nuo širdies ligų, ant dešnės rankos viduriniojo piršto žmonės, linkę į isteriją, nemigą ir nepagrįstas baimes. Agatas sagės padeda atsikratyti tokių negalavimų, kaip astma, pneumonija, bronchitas.
Agatas, priklausomai nuo mineralo spalvos, veikia įvaires čiakras: raudonas - širdies čiakrą, žydras – čiakrą, atsakingą už skydliaukės veiklą.

 
DĖMESIO: agato akmuo turi daugybę atmainų, kurios turi skirtingas magiškas savybes. Iš jų verta paminėti štai šias:
  • Samaninis agatas laikomas gamtos akmeniu. Jis suteikia laisvės ir gaivos pojūtį (tarsi visad vaikščiotumėte prie jūros, ežero ar miške), padeda geriau orentuotis erdvėje. Pritraukia naujas pažintis. Sumažina nuovargį, kaklo ir nugaros skausmą, cukraus kiekį kraujyje, anoreksijos/persivalgymo ir limfmazgių problemas. Suteikia emocinę pusiausvyrą. Šis akmuo labai tinka gamtininkams ir sodininkams. Senovės žiniai sakydavo, kad darže užkastas, ar ant medžio šakos pakabintas agato akmuo duodavo didesnį derlių, o gėlės ryškiau žydėdavo. Šiandien, dirbantiems sode, rekomenduojama nešioti samaninio agato vėrinį ar apyrankę, o jei kuriate oranžeriją su gėlėmis ir akmenukais, nepamirškite bent vieno samaninio agato akmenuko.
  • Gyvatės odos agatas sugeria emocinį skausmą, todėl turi būti dažnai valomas. Didina ištvermę, tinka nešioti esant išsekimui.
  • Ugninis agatas suteikia energijos impulsą. Ypatingai tinka, kai trūksta energijos ir pasitikėjimo savimi. Labiausiai tinka ugnies ženklams (Avinui ir Šauliui), bei pardavėjams (padeda įtikinti pirkti).
  • Botsvaga agatas yra siejamas su moteriška energina. Suteikia seksualumo, aistros, ugdo meninius sugebėjimus ir suteikia emocinį komfortą. Taip pat šis akmuo laikomas vaisingumo simboliu.
  • Žydrasis nėriniuotas agatas suteikia daugiau kantrybės , vidinės energijos ir ramybės. Jis siejamas su vitimi, išsivalymu, harmonija, apsauga, optimizmu, pozityviu mąstymu, ir energija, džiaugsmu, tiesa ir pasirengimu. Tai raminantis akmuo, padeda saviraiškai, slopina pyktį ir ginčus namuose, atstumia blogus jausmus ir pojūčius (pvz. kai aplinkiniai tave teisia ir nepriima). Mažina infekcijas, uždegimus (ypatingai gerklės). Padėtas miegamajame garantuoja ramius sapnus.
  • Jaučio akies agatas apsaugo nuo nužiūrėjimo, pagerina išlikimo galimybes ir intuiciją. Suteikia gracijos bei gerina reprodukcines galimybes.
  • Manoma, kad rodeo agatas kovoja su energijos nuosmukiu ir stiprina širdį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą